Ideą projektu było poznanie historii regionu od kuchni. Młodzi członkowie odwiedzili miejsca o znaczeniu kulinarnym i historycznym. Podczas swojej odkrywczej wyprawy nie tylko odkryli regionalne specjały, ale także poznali ich historię, a następnie sprawdzili swoje kulinarne umiejętności w przygotowywaniu potraw. Punktem kulminacyjnym projektu była wycieczka do Wrocławia, europejskiego miasta kultury, z jarmarkiem bożonarodzeniowym i degustacją potraw od wystawców Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Działania w ramach warsztatów regionalnych miały w zamyśle zwrócenie uwagi młodzieży na kulinarne specjały regionu i ich historyczną przeszłość – sery z pobliskiego Siedliska, gdzie znajduje się również zamek Georga von Schőnaich – wicekanclerza Śląska oraz Łużyc Dolnych, założyciela Gimnazjum Akademickiego (Schoenaichianum) w oddalonym o 10 km Bytomiu Odrzańskim, gatunki wina z Borowa Wielkiego (tutaj wspomniano rodzinę Rechenberg, która nabyła duże majątki z ponad 30 wsiami, w tym Borów Wielki oraz Nowe Miasteczko). Zilustrowano także tło historyczne tych niemieckich terenów w okresie ich świetności. Trener na warsztatach opowiedział o atrakcjach regionu z niemiecką przeszłością – zamkach, nieożywionych świadkach historii i wielu zabytkach.
W warsztatach wzięło udział 8 osób. Na warsztatach językowych uczestnicy pracowali również nad ulotką informacyjną z tematem przewodnim kulinarnym i historycznym. W warsztatach językowych wzięła również udział 10-osobowa grupa uczestników.
Na warsztatach językowych i kulinarnych najmłodsi członkowie trenowali i sprawdzali swoje umiejętności językowe i kulinarne oraz przygotowali na Boże Narodzenie niemiecką specjalność –kluski turyńskie. Wykonali i przedstawili prezentacje historyczne o tym regionie i znanych osobistościach.
Starsi członkowie również zaprojektowali własne stoisko i oferowali swoje produkty kulinarne szerszej społeczności, a także pomagali je zaaranżować.
Zaproszeni goście zostali poinformowani o źródle finansowania przez Konsulat Generalny.
Faza przygotowania i realizacja projektu były merytorycznie monitorowane przez moderatora warsztatów.
W ramach warsztatów językowych wyszukiwano przydatne i szczegółowe informacje na tematy związane z projektem, stworzono dokumenty projektowe na temat atrakcji regionu zredagowane jako przewodnik kulinarno-historyczny. Ćwiczono nowe słownictwo na tematy: żywność, dziedzictwo kulturowe. Przeanalizowano i zaprezentowano informacje o polskich i niemieckich potrawach świątecznych.
Punktem kulminacyjnym projektu była wycieczka do Wrocławia, europejskiego miasta kultury, z jarmarkiem bożonarodzeniowym i degustacją potraw od wystawców Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Wzięło w nim udział 62 młodych ludzi. Dało to również możliwość poznania miasta z bliska, spacerując po najstarszej części miasta – Ostrowie Tumskim, aby poznać jego historię.
Iwona Wysocka